ZORG/ERFGOED: Lezing dr. De Turck over medische instrumenten en middeltjes
ZORG / ERFGOED
Zorg als erfgoedthema? Jazeker!
Met twee grote ziekenhuizen en tal van zorginstellingen is Denderland een echte zorgregio. Naast een rijke zorg-geschiedenis kent de regio ook heel wat cultureel erfgoed dat ingezet kan worden in de zorg.
Want erfgoed heelt.
ZORG/ERFGOED: Lezing dr. De Turck over medische instrumenten en middeltjes
De medische wereld heeft een lange weg afgelegd. Gelukkig maar! Op donderdag 26 september gaf anesthesist dr. Bruno De Turck, op uitnodiging van Heemkundige Kring Haaltert, een boeiende lezing over medische middeltjes en instrumenten door de geschiedenis heen. Dr. De Turck bezit de grootste collectie medisch anesthesiemateriaal in België en bracht een deel van zijn unieke verzameling mee om te tonen. Ook Rik De Schepper van Mini Museum Mussenzele opende zijn medicijn- en instrumentenkast voor een interactieve voorstelling. Deze lezing vond plaats in WZC Sint-Anna, waar voorafgaand een nieuw erfgoedbord werd onthuld.
© cover door Canva
Een erfgoedbord voor dokter Demade
Het erfgoedbord vertelt de rijke geschiedenis van het woonzorgcentrum. Zo'n 120 jaar geleden werd op deze fundamenten het “Maison de Cure” gesticht door dokter Demade, een kuurhuis voor mensen met niet-besmettelijke ziekten. De therapie bestond uit lucht-, herstel- en rustkuren en ook serumtherapie. De dokter liet zich bijstaan door de Zusters Augustinessen uit het Hospitaal voor het behandelen van de patiënten. De dokter wijdde zich met hart en ziel aan zijn patiënten.
Na de Eerste Wereldoorlog liet hij de instelling over aan Anastasia Bruyninckx, op dat moment bekend als “Moeder Anna”, de Overste van de hospitaalzusters van Aalst. Het rusthuis werd naar haar genoemd: Sint-Anna. In 1976 volgde een grote uitbreiding van het rustoord, waarbij de gevel werd aangepast om het gebouw een uniforme uitstraling te geven.
Door de jaren heen vonden er verschillende renovaties en verbeteringen plaats, waardoor het woonzorgcentrum evolueerde tot het huidige WZC Sint-Anna, dat nu zorg biedt aan fysiek en mentaal afhankelijke ouderen. Sinds 2014 maakt het deel uit van VZW Groep Sint-Franciscus, samen met WZC Sint-Jozef. Meer over deze geschiedenis kun je lezen op het erfgoedbord aan de voorgevel van het woonzorgcentrum. Ook aan WZC Sint-Jozef wordt binnenkort een erfgoedbord geplaatst.
Lezing over medische instrumenten en middeltjes
Dr. Bruno De Turck nam de aanwezigen mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van medische instrumenten, waarvan vele vandaag de dag niet meer in gebruik zijn. De hamvraag van de avond was of tabak een mensenleven kon redden. Dit idee komt van de tabaksklisteer, die ooit werd gebruikt om drenkelingen te redden. Na de ontdekking van Amerika zagen Europeanen hoe tabaksrook via de anus werd ingeblazen bij patiënten, in de hoop hun ademhaling te stimuleren en hen tot leven te wekken. Hoewel dr. De Turck in het midden liet of deze methode effectief was, bleef de tabaksklisteer in gebruik tot de 19e eeuw, wanneer de medische wetenschap zich verder ontwikkelde en effectievere reanimatietechnieken beschikbaar kwamen.
De bewoners van WZC Sint-Anna en WZC Sint-Jozef, hun familie en vrienden, het zorgpersoneel en iedereen met een hart voor medisch erfgoed waren uitgenodigd op deze boeiende avond.
Het initiatief kaderde binnen het project ZORG/ERFGOED van Erfgoedcel Denderland door Heemkundige Kring Haaltert met de steun van het WZC Sint-Anna.